Smoothie z mrożonych jagód

Smoothie to zmiksowane owoce, często z kostkami lodu, a czasem też z jogurtem lub mlekiem.
Dziś koktajl jagodowy z kefirem, w ramach wykorzystywania sporego zapasu. Uwielbiam latem wstać bardzo rano i wybrać się na jagody, z części robiłam różne potrawy z jagód, reszta lądowała w zamrażalniku. Nigdy nie udało mi się „zużyć” wszystkich jagód naraz. Zimą, kiedy potrzebuję zwolnić trochę miejsca lub po prostu mam ochotę poczuć ich letni smak, rozmrażam i przygotowuję koktajl z jagód (lub pierogi z jagodami, pampuchy itp.)


Wystarczy zmiksować kefir z jagodami i odrobiną cukru lub miodu. W wersji dietetycznej do posłodzenia warto wykorzystać ksylitol. Z kolei weganie, zamiast produktów mlecznych, mogą dodać do jagód sok owocowy lub mleko/jogurt pochodzenia roślinnego. Polecam wybrać np. produkty sojowe lub mleko kokosowe.
Smacznego.

Dodaj komentarz