Aromatyczne, mięciutkie, puszyste, niesamowicie pyszne cynamonowe roladki. Smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne dla całej rodziny. 🙂 Roladki z nadzieniem lubi chyba każdy. Miłośników cynamonu też jest wielu. Roladki cynamonowe to świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Przepis jest naprawdę prosty. Skusicie się? Zapraszam.
Składniki:
Drożdże
– 125g ciepłej wody
– 5g cukru
– 8g drożdży instant
Ciasto:
– 430g mąki
– 67g masła wegańskiego
– 125ml mleka sojowego/kokosowego/owsianego
– 73g cukru
– 6g soli
Wypełnienie cynamonowe:
– 110g cukru kokosowego
– 10g cynamonu
– 50g masła wegańskiego
– rodzynki
Lukier:
– 100g cukru pudru
– 2 łyżeczki margaryny/oleju kokosowego
– szczypta wanilii
– 1/4 szk mleka sojowego
W małej misce umieść ciepłą ale nie gorącą wodę (ok 30-40 stopni). Wymieszaj z cukrem aż się rozpuści, następnie dodaj drożdże. Odstaw na 6-7 minut.
Ciasto: Wsyp dwie szklanki mąki do dużej miski. Rozpuść masło, po czym dodaj mleko, cukier i sól. Mikstura powinna być ciepława. Wymieszaj z drożdżami. Całość dodaj do mąki, mieszaj do jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce lub 20 minut do piekarnika z funkcją „wyrastanie ciasta”. Po tym czasie dodaj resztę mąki i wykładamy na blat. Chwilę ugniatamy po czym rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm w kształt prostokąta.
Ciasto smarujemy masłem oraz posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (Uwaga – cukier kokosowy nadaje ciastu lekki smak karmelu – można zastosować inny) oraz rodzynkami. Zawijamy jak roladę i tniemy na kawałki o grubości 3-4 cm, przekładamy do formy i odstawiamy na 30 minut lub 10min do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z rozpuszczoną margaryną oraz wanilią, do masy dodajemy powoli mleko sojowe aż uzyska konsystencję lekko płynną.
Upieczone rollsy polewamy lukrem.
Smacznego.