Wegańskie kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami

Wegańskie kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami, to duety smakowe, nad którymi doprawdy jest trudno przejść obojętnie. Uwielbiam połączenie czekolady i orzechów laskowych.
Składniki:
– 1 szk mąki
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki zapachowego olejku waniliowego
– 1/5 szklanki brązowego cukru
– 1/5 szklanki białego cukru
– 1/2 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
– 1/2 szklanki ciemnej czekolady dobrej jakości pokrojonej w kawałeczki
– wega jajko (zrobione z 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 2 łyżek wody, które mieszamy w miseczce i odstawiamy na 5 min)
– 10 dkg margaryny
– kilka posiekanych rodzynek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem z margaryną, a potem wyrabiamy na stolnicy rękoma gładkie ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i toczymy kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układamy w odstępach na blaszce do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. pół godziny, aż wierzch ciasteczek zrobi się twardszy i chrupki. Środek ma pozostać miększy, ciasteczko delikatnie się ugina jak je naciśniemy.

Studzimy na kratce, przechowujemy w pojemniczku, zaraz po tym jak wystygną, żeby zbyt nie stwardniały.
Smacznego. ?

Dodaj komentarz