Sałatka Gyros

Sałatka gyros – popularna w Polsce potrawa okazyjna o bliżej nieokreślonej genezie. Posiada budowę warstwową, najczęściej serwowana w szklanym naczyniu, które uwidacznia każdą z warstw. Jej głównym komponentem są drobne kawałki mięsa drobiowego (najczęściej polędwiczki) zaprawione na wzór greckiego dania typu fast-food gyros, które stanowi zwykle bazę całej potrawy.
Sałatka gyros szybko doczekała się wielu wariacji, które znacząco intensyfikują jej popularność. Można wyróżnić wiele jej odmian, choć istnieje klasyczny ich podział na:
– klasyczną – składająca się z warzyw, mięsa, majonezu i dodatkowego ketchupu
– klasyczną z ryżem – dodatkowym składnikiem jest gotowany ryż, często doprawiany
– klasyczną z makaronem
Dodatkowo wyróżnić można jeszcze wersję, gdzie wszystkie komponenty zostały wymieszane (klasyczna mieszana), jednak ciężko jest ją bezpośrednio uznać za członka rodziny, gdyż gatunkowość sałatki gyros warunkowana jest najczęściej właśnie jej warstwami.
Sałatka Gyros nie tylko smakuje pysznie, ale też wspaniale wygląda! Delikatnie doprawione mięso z kurczaka świetnie komponuje się z chrupiącymi warzywami.
Wyjątkowy dodatek do obiadu lub imponująca przekąska na imieninowy czy świąteczny stół!
Składniki:
– filety z kurczaka 2 szt
– 1 cebula
– 3 ogórki konserwowe
– 1 puszka kukurydzy
– 1 papryka świeża
– 1/2 sałaty lodowej (lub kapusty pekińskiej)
– 4 łyżki majonezu
– ketchup
– ząbek czosnku
– przyprawa gyros
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, dobrze posypać przyprawą Gyros oraz posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju (można odstawić na godzinę). Następnie usmażyć na złoto i pozostawić do ostygnięcia pod częściowym przykryciem by mięso za bardzo nie wyschło.
Ogórki, cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Dobrze odsączyć!
Sałatę lodową pokroić w cienkie paseczki.
Układać warstwami:
1. Mięso z Gyrosem
2. Ogórki konserwowe
3. Warstwa keczupu-wg uznania (cienka)
4. Cebula
5. Kukurydza
6. Majonez
7. Ketchup (cienka warstwa)
7. Papryka
8. Sałata lodowa (przesypać ją przyprawą Gyros).

Smacznego!

Dodaj komentarz