Pomarańcza olbrzymia, pomelo, pompela, szadok Citrus maxima (Burm. f.) Merr – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych.
Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, z centrum w Malezji i Indonezji, ale rośnie też dziko na Fidżi. Prawdopodobnie wprowadzony do Chin ok. 100 r.p.n.e. i od tego czasu szeroko uprawiany w prowincjach południowych (Kuangsi, Guangdong, Fujian), a także w Tajlandii, południowej Japonii i na Tajwanie. Pod koniec XVII w. przywiezione do Ameryki przez kapitana Shaddocka i od 1696 uprawiane na Barbados. W krajach zachodnich pomelo jest głównie znane jako przodek grejpfruta (krzyżówki pomelo z pomarańczą chińską).
Bardzo duże owoce, kuliste, ich masa może dochodzić nawet do 2 kg, a średnica do 20 cm. Są żółte, żółtozielone lub różowe, mają grubą, pokrytą woskiem skórkę (do 5 cm). Miąższ jest żółtawy lub różowy, podzielony na segmenty, wewnątrz są liczne nasiona. W smaku podobne do grejpfrutów, są jednak pozbawione silnej goryczki oraz mniej soczyste. Są to największe owoce z rodzaju cytrus (Citrus).
Pomelo to znakomita propozycja dla wszystkich osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę. W 100 g tego pysznego owocu znajduje się 88% wody i tylko 38 kalorii. Dlatego może stanowić pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy. Smaczne i dietetyczne – naszym zdaniem to ideał, który powinien znaleźć się w zdrowej i zbilansowanej diecie.
Pamiętajcie, że ten owoc zawiera enzym odpowiedzialny za szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który skutecznie przyspiesza procesy trawienia. Wystarczy zjeść tylko kilka kawałów owocu, aby pojawiło się uczucie sytości.
Podobnie jak inne owoce cytrusowe pomelo jest bombą witaminową. Zawiera:
– witaminę C,
– witaminę B1,
– witaminę B2,
– beta-karoten,
– wapń.
Najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się w białym miąższu. Ten mało znany owoc jest cennym źródłem bioflawonoidów – przeciwutleniaczy, czyli związków hamujących rozwój komórek nowotworowych. Polecane jest osobom z nadwagą, refluksem, miażdżycą, osłabioną odpornością i problemami skórnymi.
Pomelo w kuchni.
Najlepiej jeść je na surowo – wtedy doskonale oddaje swój smak i zapach. Przed jedzeniem należy obrać je ze skóry i błon lub przekroić na pół, a następnie wyjadać łyżeczką. W cząstkach owocu znajdują się również dość duże, niejadalne pestki.
Pomelo jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Często jest wykorzystywany do wyrobu słodkich marmolad i soków, a skórkę kandyzowaną możecie dodawać do wypieków i deserów.
Smak pomelo jest uzależniony od regionu, w którym się je uprawia. Najsmaczniejsze owoce pochodzą z Malezji z miasta Ipoh.