Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Te pączki są tak smaczne, lekkie i wilgotne w środku, gdy już je usmażycie nie można przestać na jednym! Nie trzeba szczególnych umiejętności, aby je wykonać. Wystarczy godzina i można się nimi zajadać. Są delikatne jak chmurka. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są polane.
Składniki:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 1 szk wody
– 4 jajka
– szczypta soli
– olej do smażenia
Lukier:
– 150 g cukru pudru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki gorącej wody
Ze składników usmażymy około 15 – 20 gniazdek (w zależności od wielkości tylki).
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką zakończoną gwiazdką.
Z papieru do pieczeniu wyciąć kwadraty o boku około 10 cm. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 – 7 cm.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu do temperatury ok 180 stopni. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć – lekko odchodzi). Smażyć po 4 – 5 minut z każdej strony.
Wyjąć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączyć.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Cienkim strumieniem polać lukrem gniazdka.
Smacznego.
Uwaga: Ciasto można również upiec; jest to ciasto parzone, pieczemy je w taki sposób jak ptysie.