Mango to egzotyczny owoc, który pochodzi z Indii, gdzie jest uprawiany od ponad 4 tysięcy lat. Przez Hindusów jest nazywany owocem bogów. Europejczycy jego niezwykły smak poznali dopiero na początku XVI w. – w czasie wielkich odkryć geograficznych. Obecnie mango jest uprawiane w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w Europie.
Owoce mango indyjskiego są popularnymi owocami jadalnymi. W roślinie tej występuje glikozyd, zwany mangiferyną, który działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwcukrzycowo oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Zawartość błonnika w mango sprawia, że staje się ono obowiązkowym produktem w menu wszystkich tych, którzy stosują diety odchudzające i chcą zadbać o szczupłą sylwetkę. Mango zapewnia więc uczucie sytości na długo i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Błonnik wpływa też na niski poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu dba o zdrowie układu krążenia. Naczynia krwionośne niezapychane złogami cholesterolu mogą swobodnie transportować krew po całym organizmie, nie doprowadzając do powstawania miażdżycy i chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.
Źródło witamin:
– Mango to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy witaminy A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez. Mango uznaje się też za jedno z bogatszych źródeł miedzi, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek. Jest też bogatym źródłem błonnika – w 100 g tego owocu znajdziemy go aż 1,7 g.
Mango – zastosowanie w kuchni.
Dobre, dojrzałe mango powinno mieć odcienie koloru zielonego, żółtego i czerwonego (należy wystrzegać się tylko tych zielonych albo zbyt rumianych) oraz być odpowiednio miękkie – wystarczy nacisnąć owoc palcem – miąższ powinien się ugiąć. Poza tym skórka owocu powinna być jędrna i nielepiąca. O dobrej jakości mango świadczy również przyjemny zapach przy końcu szypułki.
Dojrzałe mango ma pomarańczowo-żółty, słodki, bardzo soczysty i gęsty miąższ, który dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki temu może być składnikiem orzeźwiających owocowych sałatek. Najlepiej okrasić je sokiem z limonki i imbirem, z którym mango bardzo dobrze się komponuje. Poza tym może być dodatkiem do ciast, np. serników. Nadaje się również do przystawek z szynki, raków, łososia i potraw mięsnych. Z kolei w Ameryce Łacińskiej mango często doprawia się chili, solą lub sosem sojowym.
Zakupione mango należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Aby obrać mango, trzeba położyć owoc w pozycji pionowej, ogonkiem skierowanym do dołu. Następnie należy przytrzymać owoc i odkroić szersze boki, przesuwając nóż wzdłuż pestki. Potem odkrojony w ten sposób miąższ wystarczy pokroić w kratkę, a następnie skórkę z naciętym miąższem odwrócić na lewą stronę. Kosteczki mango powinny same oddzielić się od siebie. Teraz wystarczy tylko odkroić kostki miąższu od skórki. Pozostałe części owocu należy odkroić od pestki.
Istnieje także inny sposób – wystarczy przekroić mango na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką.