Krabowe roladki

Surimi inaczej paluszki krabowe są dostępne w wersji mrożonej, w zalewie lub gotowe do spożycia. Stanowią dodatek do mrożonej mieszanki z owoców morza. Można je jeść na surowo jako przystawkę bez żadnych dodatków. Nadziewa się nimi sushi w zastępstwie mięsa z krabów. Pokrojone paluszki krabowe świetnie pasują do różnego rodzaju sałatek na bazie ryżu lub makaronu sojowego. Można podać na ciepło, jako dodatek do makaronu. Bardzo lubię wersję smażoną: obtoczone w cieście, lub grilowane. Innym sposobem są roladki z pałeczkami krabowymi – smaczne, pożywne i pięknie się prezentują.

Składniki:
– 125g paluszków krabowych surimi
– 2 jajka
– 50g sera żółtego
– 50g serka śmietankowego
– 2 łyżki majonezu
– koper świeży
– sól i pieprz do smaku
– mały ogórek świeży
Jajka ugotować na twardo, obrać, odłożyć jedno żółtko, resztę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. 2/3 sera żółtego również zetrzeć na tarce na tych samych oczkach co jajka. Do miseczki wsypujemy jajka, starty ser żółty, serek śmietanowy, majonez, doprawić pieprzem i solą do smaku, dokładnie wymieszać (można wcisnąć ząbek czosnku – jeżeli ktoś lubi). Ogórek pokroić w słupki równe z pałeczkami krabowymi.
Koper siekamy, układamy na talerzu, żółtko siekamy lub ścieramy na tarce na drobnych oczkach, pozostały ser żółty również ścieramy na tarce.
Pałeczki krabowe rozwijamy, smarujemy masą serową, kładziemy słupek ogórka i zwijamy jak roladę. Roladkę kroimy na pół, jednym końcem zanurzamy w żółtku, układamy na półmisku. Robimy kilka roladek zanurzonych w żółtku, kilka w koperku, na kilka układamy czapy z sera żółtego. Jeżeli zostanie nam masa, żółtko i ser – mieszamy ze sobą, robimy kulki i obtaczamy w koperku.


Tak przygotowane, gotowe są do spożycia.
Smacznego.

Dodaj komentarz