Bakłażan, zwany także oberżyną, gruszką miłości czy fachowo psianką podłużną, to fioletowe warzywo o sprężystej skórce i miąższu, który jest znakomitym dodatkiem do wielu dań.
Bakłażan jest niezwykle charakterystycznym warzywem.
Pierwsze wzmianki o uprawie bakłażanów pochodzą z Chin z V w. p.n.e. Przypuszcza się, że jeszcze wcześniej sadzono je w Indiach. Do Europy przywędrowały z Azji, przez Afrykę i znalazły odpowiedni dla siebie klimat w Hiszpanii. Bakłażany mogą bowiem rosnąć w warunkach tropikalnych albo subtropikalnych. W krajach o chłodniejszym klimacie uprawia się je na niewielką skalę, głównie w szklarniach. Bakłażan ma nawet swoje własne święto, nazywane świętem Bakmana, które obchodzi się 10 marca.
Bakłażan – wartości odżywcze
Bakłażan w krajach śródziemnomorskich uważany jest za sekret długowieczności i młodości Zawiera bowiem antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspomagają syntezę kolagenu w skórze i opóźniają proces starzenia. Dzięki temu bakłażan świetnie wpływa także na włosy i paznokcie, a dodatkowo – poprawia wzrok i reguluję poziom adrenaliny w organizmie.
Te same antocyjany odpowiadają za charakterystyczny kolor bakłażanów. To bowiem nic innego, jak barwniki roślinny należące do grupy fitoskładników, które hamują powstawanie wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów. Dodatkowo flawonoidy zawarte w bakłażanach poprawiają przyswajanie witaminy C, mają działanie przeciwalergicznie i przeciwgrzybicze. Jedzenie potraw z bakłażanem zapobiega także powstawaniu wrzodów.
Bakłażan jest również idealnym warzywem dla osób odchudzających się i dbających o linię. Jest niskokaloryczny, jak wiele innych warzyw. W dodatku bakłażan zawiera około 90 proc. wody i sporo błonnika. Znajdziemy w nim także: wapń, magnez, potas oraz pektyny, które spowalniają wchłanianie glukozy i potęgują uczucie sytości. Bakłażan jest również pomocnym „narzędziem” w walce z toksynami w organizmie, ponieważ pozwala zmniejszyć wchłanianie cholesterolu oraz metali ciężkich z przewodu pokarmowego.
Nie powinniśmy jeść bakłażana na surowo, ponieważ nie poddany obróbce termicznej bakłażan zawiera solaninę, która może być dla naszego organizmu szkodliwa. Wszelkie rodzaje zabiegów kuchennych, jak: gotowanie, smażenie, duszenie czy pieczenie służą bakłażanowi, który w takiej postaci może stać się podstawą wielu dań. Dziś przygotowałam pyszne roladki z bakłażana.
Składniki:
– 1 bakłażan
– 100g serka śmietanowego
– 1 ząbek czosnku
– szczypiorek
– sól i pieprz do smaku
– 1 jajko
– mały ogórek zielony
– mały pomidor
Bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Przed przygotowaniem bakłażanów należy pozbyć się ich goryczki. Plastry bakłażana trzeba z każdej strony obsypać grubo solą i odczekać kwadrans. Następnie papierowym ręcznikiem zetrzeć powstałe na nich kropelki soku i sól. Dostępne są także gatunki bakłażanów, które są pozbawione nieprzyjemnej goryczki.
Bakłażany moczymy w rozmąconym jajku i obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Układamy na talerz (dobrze jest aby talerz był wyściełany ręcznikiem papierowym).
Czosnek wyciskamy praską i łączymy z serkiem, dodajemy posiekany szczypiorek, lekko solimy i pieprzymy do smaku.
Pomidor kroimy na małe cząstki, usuwamy miąższ. Ogórek kroimy w słupki.
Plaster bakłażana smarujemy serkiem, kładziemy kawałek ogórka lub pomidora i zwijamy jak roladę. Na górę kładziemy kawałek natki pietruszki i wbijamy wykałaczkę. Gotowe do spożycia, smaczne są również zimne.
Smacznego.
Ps. Aby uniknąć tłuszczu, wystarczy bakłażana położyć na patelni grillowej bez obtaczania w jajku – równie dobrze smakuje.