Pierogi to znak rozpoznawczy kuchni polskiej. W duecie z kaszą gryczaną zamieniają się w pożywne i bardzo wartościowe danie. Kasza smacznie komponuje z różnymi dodatkami. Dzisiaj chciałam pokazać pyszne pierogi z kaszą gryczaną. To takie danie, które lubią prawie wszyscy. Zawsze znajdzie się ktoś, kto ich nie próbował a już ich nie lubi, nie wie co traci.
Składniki:
– 400 g – mąki
– 1 szklanka ciepłej wody
– szczypta soli
– łyżka oleju
Farsz:
– 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
– 100g wędliny (kiełbasa, boczek)
– 50g sera żółtego
– 1 jajko
– 1 cebula
– masło i olej do smażenia
– sól i pieprz do smaku
Opis przygotowania
Na patelni podsmażyć na maśle z łyżką oleju drobno pokrojoną cebulę z wędliną.W misce wymieszać starty ser na małych oczkach z cebulką i wędliną, dorzucić ugotowaną kaszę. W małej miseczce roztrzepać widelcem jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, zrobić dołek i wlać do niego ciepłą wodę i sól. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać olej, chwilę wyrabiać. Podsypując mąką rozwałkować na grubość 3-4 mm.
Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić zgrabne pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać je na gazie, odcedzić na sicie.
Podawać z cebulką podsmażoną na maśle lub kwaśną śmietaną.
Smacznego.