Wzrok, to pierwszy czynnik decydujący o apetyczności potrawy. Ogromne znaczenie mają wszelkie ozdoby widoczne na wypiekach. Zwłaszcza jadalne dodatki cieszą się dużym zainteresowaniem. Ozdoby możesz stworzyć w różnych wzorach i kolorach, dzięki czemu będą pasować do każdego rodzaju ciasta i kremu. Naucz się jak zrobić róże na przyozdobienie Twojego tortu, a nie będziesz już więcej kupować gotowych w sklepie. Takie róże potrafią dodać tortowi, prawdziwej elegancji. Zobacz, jak w łatwy sposób wykonać róże do tortu, które zrobią furorę!
Składniki:
100g margaryny
pół szk wody
12 dkg maki
25 dkg cukru pudru
barwniki
Przygotowanie:
Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy w dowolnym etapie. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.
Oderwać kawałek masy, delikatnie rozwałkować na żądaną grubość i wykrawać kółeczka z których formujemy róże. Tak zrobione ozdoby pozostawiamy do wyschnięcia.
Pamiętaj, że im więcej płatków dodasz, tym pełniejsza będzie róża. Możesz też połączyć już rozkwitnięte kwiaty z pąkami. Pięknie się prezentują na cieście.
Liście możemy wycinać foremkami lub dowolnie formować.
Równie pięknie prezentuje się grzybek.