Zupa wigilijna grzybowa

Większość z nas kojarzy Wigilię z barszczem czerwonym i uszkami, na moim stole gości również zupa grzybowa. Bardzo pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca – chociaż postna. Patrząc na składniki do zupy, wydaje się nam skomplikowana, wręcz przeciwnie, jest szybka i prosta w wykonaniu.
Składniki:
– 10 dkg suszonych grzybów
– por
– marchewka
– pietruszka
– seler
– cebula
– 2 liście laurowe
– 4 kulki ziela angielskiego
– Sól i pieprz czarny do smaku
– gałka muszkatołowa
– śmietana 18%
– natka pietruszki
– natka lubczyku
Opcjonalnie pestki dyni
Grzyby zalewamy 1 litrem zimnej wody, moczymy 2-3 godziny (lub gorącą wodą, moczymy pół godziny). Warzywa obieramy, wrzucamy do garnka, dodajemy kawałek pora, opaloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe. Zalewamy wodą z moczonych grzybów, gotujemy ok 20 minut do miękkości warzyw. Wywaru nie wylewamy do końca, na dnie może być piasek. Ugotowane warzywa wyjmujemy, do wywaru wrzucamy pokrojone na mniejsze części grzyby, gotujemy do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kosteczkę dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy można wrzucić kilkanaście nasion z dyni wcześniej uprażonych. Jednocześnie, poprzez prażenie, wydobędziemy pełnię smaków pestek dyni. Dla podkreślenia smaku i aromatu warto utrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Pod koniec gotowania posiekać trochę natki pietruszki i lubczyku. Do zupy dolewamy śmietanę. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.

Jak uprażyć pestki z dyni?
Wystarczy rozsypać nasiona na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiekać w piekarniku przez 15 -20 min w temperaturze około 75 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz