Barszcz z uszkami to jedno z tradycyjnych dań pojawiających się nie tylko na świątecznym stole. Barszcz i uszka pojawiają się na stole wigilijnym praktycznie w każdym domu, uszka nadają niepowtarzalny smak i aromat. Przygotowanie nie jest trudne, ale pracochłonne, więc lepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę (lub zatrudnić domowników). Uszka można przygotować wcześniej i zamrozić, wystarczy przed podaniem ugotować.
Składniki:
– 400 g ugotowanych suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
– 1 cebula
– 1 łyżka masła+1 łyżka oleju
– sól, pieprz
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżka oleju
– ciepła woda
Przesiać mąkę przez sitko, dodać szczyptę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść ciasto. Dodać łyżkę oleju i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Namoczone wcześniej grzyby ugotować w lekko posolonej wodzie.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle z olejem, dodać ugotowane i zmielone na grubych oczkach grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyciąć małe okrągłe krążki, układać nadzienie, zlepiać brzegi a następnie zlepić oba końce. Uszka wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego.