Ciasteczka francuskie z budyniem

Jak zwykle, najprostsze i najszybsze ciasteczka do zrobienia. Wystarczy mieć w zapasie gotowe świeże ciasto francuskie i bez obaw możemy przyjąć niespodziewanych gości na kawie.
Składniki:
– ciasto francuskie
– budyń waniliowy (lub inny)
– 0,5 litra mleka
– 2 łyżki mleka
– jajko
opcjonalnie posypka czekoladowa
Ciasto lekko rozwałkować, wycinać kwadraty lub prostokąty. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem.

Na jajko układać paseczki z ciasta (ok. 1 cm) dookoła kwadratu. Ciastka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200°C przez 12-14 minut.

Po upieczeniu nakładamy na środek ciastka budyń (ugotowany jak w przepisie na opakowaniu) i dekorujemy posypką czekoladową.
Smacznego.

Dodaj komentarz