Bigos świąteczny

Bigos na święta to doskonały pomysł na przygotowanie tradycyjnego i pożywnego dania, które będzie doskonałym dodatkiem do potraw na wigilijnym stole. Bigos świąteczny przygotowałam z kapusty kiszonej, suszonymi śliwkami, osobiście zbieranymi grzybkami, z dodatkiem boczku, mięsa, kiełbasy i cebuli. Wspaniały aromat i intensywny smak dania uzyskasz smażąc i gotując mięso, a także z dodatkiem przypraw, które tak dobrze komponują się z bigosem wigilijnym – pieprz czarny, majeranek i liść laurowy. Bigos świąteczny najlepiej przygotować już kilka dni przed Wigilią – po kilku dniach danie będzie jeszcze smaczniejsze. Przechowujemy go w lodówce i odgrzewamy partiami. Podajemy jako dodatek do świątecznych potraw lub w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa.
Składniki:
– 1 kg kapusty kiszonej
– 4-5 grzyby suszone
– 5 szt śliwki suszone
– 100g boczku
– 150g kiełbasy
– 400g łopatki wieprzowej
– 1 cebula
– 2 łyżki smalcu
– 2 liście laurowe
– 3-4 ziela angielskie
– płaska łyżeczka majeranku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Kapustę odciśnij, pokrój, włóż do garnka, dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.
Wlej 2 szklanki wody i gotuj do miękkości.
Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, duś do miękkości.
Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.
Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę, mięso, boczek i koncentrat pomidorowy.
Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut.
Można podawać ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Smacznego.

Dodaj komentarz