Święta tuż, tuż. Czymże byłyby święta Bożego Narodzenia bez cudownie ozdobionych pierników świątecznych? Aby tradycji stało się zadość, już dziś przygotujemy świąteczne pierniki. Wykrawamy gwiazdki, choinki i mikołaja. Z takiego piernikowego ciasta możemy tworzyć różne figury. Możemy je zjeść od razu lub powiesić na choince i rozkoszować się ich widokiem.
Przepis na ciasto piernikowe:
– 2 jajka
– 160g cukru pudru
– 80g miodu
– 100g masła
– 400g mąki
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej
Składniki lukru:
– 25 dkg cukru pudru
– 1 białko kurze
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– sok z pół cytryny
Masło rozpuszczamy, jeżeli zbyt gorące pozostawiamy do wystudzenia. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i miód, mieszamy chwilę na najmniejszych obrotach i chwilę na wysokich. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wolno do połączenia składników. Wałkować na stolnicy na grubość 3 – 5 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Możemy zająć się teraz lukrem.
Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.
Cukier puder powinien być przesiany, aby lukier był gładki, bez grudek. Sok z cytryny wpływa na elastyczność lukru, dzięki czemu łatwiej się dekoruje.
Lukier królewski można łatwo zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Należy nie przesadzać z ilością barwnika. Lukier łatwo się barwi, a gdy postoi kilka godzin to często nabiera jeszcze intensywniejszego koloru. (Najlepiej użyć barwników w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie rozrzedzają lukier. Należy wówczas dodać więcej cukru pudru, gdyby wyszedł za rzadki).
Jeśli nie używamy lukru od razu, należy przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni lukru. W ten sposób lukier nie obeschnie.
Lukier można przechowywać, przykryty folią spożywczą do paru dni w lodówce. Przed użyciem wymieszać łyżeczką.
Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru. Lukier powinien być gładki i lśniący. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciasteczka, lub dowolne ciasteczkowe figury. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru.
Smacznego.