Hamburger – typowe danie typu fast food, kanapka z kotletem z mięsa wołowego. Porcja mięsa mielonego uformowana jest tu w płaski, okrągły placek, następnie usmażona lub upieczona bez panierki na ruszcie.
Hamburger jest popularny przede wszystkim w kuchni Stanów Zjednoczonych, gdzie jest też potrawą kuchni domowej, chętnie przyrządzaną zwłaszcza w trakcie przyjęć na wolnym powietrzu (barbecue) , najczęściej jednak jadany jest w barach podających jedzenie typu fast food. Za sprawą takich barów i ich sieci, np. McDonald’s, hamburgery w bułce stały się symbolem jedzenia fast food i zyskały popularność na całym świecie.
Większość z nas bardzo lubi hamburgery z „maca”. Niestety, taka bułeczka z hamburgerem jest droga. Nie musimy przepłacać, możemy zrobić sami w domu, a koszt jednej bułeczki z hamburgerem + dodatki to tylko 3 złote. Jest pyszny i nie odbiega smakowo od tych kupionych.
Wypróbowany przepis na bułeczki do hamburgerów znajdziecie tu.
Składniki na hamburgery:
– 40 dkg wołowiny
– 15 dkg tłustego boczku
– sól i pieprz do smaku
Dodatki:
pomidor, cebula, serek topiony plastry, ogórek pikle, sałata lodowa, majonez, ketchup, musztarda.
Mięso i boczek mielimy na oczkach 4 mm., dodajemy pieprz, mieszamy. Formujemy kotlety, spłaszczamy i smażymy na grillowej patelni z obu stron (patelnię możemy natłuścić używając pędzelka) . Pod koniec grilowania, kotlety solimy.
Teraz już tylko pozostało nam ułożyć wszystkie dodatki na bułce.
Smacznego.