Ledwo lato się skończyło a już pragniemy świeżych owoców. Marzą nam się wiśnie, czereśnie, truskawki. I chociaż te ostatnie dostaniemy przez cały rok, są pozbawione smaku, jedynie możemy użyć jako dekoracji. Wisienki możemy kupić mrożone, lub sami zrobić słodkie z wafli, są smaczne i dekoracyjne. Ponadto bardzo szybko się wykonuje.
Wystarczy kilka produktów, które zawsze są w naszej spiżarni. Same muffinki to 5 minut roboty, 20 minut pieczenia i deser gotowy.
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 0,5 szklanki cukru
– 2 jajko małe
– 0,5 szklanki oleju
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
– 100ml śmietany 36%
– łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo do dekoracji: wisienki jak w przepisie „zimowe wisienki”, a które znajdziesz tu.
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 3/4 wysokości papilotki zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.
Muffinki zostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder.
Na schłodzoną muffinkę nakładamy tylką krem i uwieńczamy wisienkami.
Smacznego.