Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Polędwiczki – niezwykle delikatne, smaczne i bardzo szybko przygotujemy obiad. Jedyny minus, że są drogi ale cóż nie co dzień je jemy. Mnóstwo sposobów na przygotowanie obiadu z polędwiczek, niekiedy wystarczy zmienić tylko jakiś składnik i już mamy coś innego. Mamy więc szerokie pole do popisu i zaskakiwania rodziny. Zawsze zjadane są wszystkie. Dziś zrobiłam polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Składniki:
– 1/2 kg polędwicy wieprzowej
– 30dkg pieczarek
– cebula
– pieprz i sól do smaku
– 1/3 szk śmietany 12% lub 18% (według smaku)
– tłuszcz do smażenia
– liść laurowy + ziele angielskie
Polędwiczki wieprzowe oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry 1-1/5cm ( lekko rozgnieść dłonią ). Polędwiczki oprószyć mąką, solą i grubo zmielonym pieprzem.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu smażyć mięso przez około 3 minuty z każdej strony, wyjąć na talerz. Na tą samą patelnię dodać trochę masła, wsypać pokrojoną w kostkę cebulkę, chwilę smażyć – lekko zeszklić. Pieczarki umyte przekroić na cztery części – większe na sześć i wrzucić na cebulkę, razem smażyć na większym ogniu. Dobrze będzie jak nie puszczą soku tylko się usmażą. Z powrotem do pieczarek przekładamy polędwiczki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy bulionem lub wodą i dusimy ok. 15 min.
Następnie gdy mięso będzie już prawie miękkie, wlać śmietanę, dusić jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Mięso jest gotowe, można podawać.

Smacznego.

Dodaj komentarz