Opieńka w jajku i bułce „ala schabowy”

Jesienne zbiory runa leśnego zazwyczaj obfitują w duże zbiory opieniek. Opieńka ma właściwości lecznicze: bakteriobójcze, grzybobójcze, zwalcza m.in. pneumokoki. W medycynie chińskiej używano opieniek jako leku na choroby płuc, żołądka i wątroby. Zwalcza także kurzą ślepotę, zgagę wspomaga leczenie epilepsji. Zbierając owocniki opieńki chronimy też las, szczególnie młodniki. Aura zazwyczaj dopisuje i wydawałoby się, że już ich nie zobaczymy w tym roku i nie wiadomo kiedy one wychodzą całymi stadami. Jeżeli nie przegapimy tego momentu, nazbieramy tych najbardziej wartościowych – małych kapeluszy. Z dużych wyrośniętych, byle były nie za stare, możemy zrobić całą gamę dań, poprzez zupę, flaczki, kotlety mielone, czy właśnie „ala schabowe”.
Dziś podzielę się z Wami przepisem na opieńki „ala schabowe”.
Składniki:
– kapelusze opieniek
– 2 jajka
– bułka tarta
– litr wody + łyżka soli
– sól i pieprz do smaku
– masło + olej do smażenia
Kapelusze opieniek dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy ok. 20-30 minut. Wyjmujemy z wrzątku na durszlak, płuczemy zimną wodą, odsączamy. Wykładamy na ręcznik papierowy, osuszamy. Opieńki oprószamy pieprzem, moczymy w rozmąconym jajku (lekko posolonym), obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy panierowane opieńki i smażymy na rumiano z obu stron.

Podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego.

Dodaj komentarz