Pyszne naleśniki z bananem i powidłami

Naleśniki to tanie i proste w przygotowaniu danie, zajmie nam tylko kwadrans pieczenia i dziesięć minut jedzenia, a potem będziemy mogli czuć się naładowani niezbędną energią przez kilka godzin!
Naleśniki z bananem możemy wykorzystać na deser, śniadanie lub podwieczorek, naleśniki są lekkie i bardzo pożywne.
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe to podstawa, aby danie smakowało wyśmienicie. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wtedy naleśniki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne.
Oto przepis na szybkie naleśniki z bananami:
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mleka
– 1 szklanka wody gazowanej
– mąka (tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany)
– banany
– powidła śliwkowe
– szczypta soli
– olej do smażenia
Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko, wodę, sól, ciągle ubijając wsypujemy stopniowo przesianą mąkę do uzyskania żądanej konsystencji.
Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki, jeden po drugim, aż do wykorzystania całego ciasta.

Każdy naleśnik smarujemy powidłami śliwkowymi (najlepiej swojskiej roboty bez cukru), na każdej połowie naleśnika układamy banany pokrojone w krążki.

Drugą połowę naleśnika składamy na pół i jeszcze raz składamy w kopertę.

Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju i układamy naleśniki, obsmażamy z jednej i drugiej strony. Naleśniki najlepiej smakują jeszcze gorące polane śmietaną.
Smacznego.

Dodaj komentarz