Zdaniem wielu osób ajerkoniak i adwokat to to samo, jednak nie jest to prawda. Te dwa trunki są ze sobą często mylone ze względu na podobne składniki, z których się je przyrządza. Adwokat to alkohol wymyślony przez Holendra Eugena Verpoortena (oryginalna nazwa to „advocaat”).
Oryginalny adwokat robi się z dużo słabszej procentowo brandy, żółtek jaj, aromatu waniliowego, śmietany albo mleka i cukru (ewentualnie miodu).
Przepis na domowy likier wcale nie musi być trudny i czasochłonny. Wystarczy kilka składników, odpowiedni przepis i mamy gotowy likier jajeczny.
Składniki:
– 8-9 żółtek
– 1/2 szk cukru pudru
– 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
– wanilia
– 1 szk brandy
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, aż utworzą puszystą masę. Musimy miksować dość długo. Dodajemy wanilię i powoli, stopniowo wlewamy mleko skondensowane. Ubijamy do połączenia. Bardzo cienką strużką, powolutku wlewamy brandy (gdy dodamy go zbyt szybko, może nam się zważyć) jednocześnie ciągle miksując. Masa stanie się znacznie rzadsza. Przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy w chłodne miejsce. Likier gdy się schłodzi – trochę zgęstnieje. Możemy pić go już nawet na drugi dzień, lecz najlepszy jest co najmniej po tygodniu. Najlepiej trzymać go w chłodnym miejscu np. piwnicy, spiżarni – ewentualnie w lodówce.
Na zdrowie.