Wczesnym porankiem wybieramy się do lasu po grzyby. Mamy nadzieję że nazbieramy ich cały kosz, chodzimy po swoich ulubionych miejscach. Mając pełny kosz, wracamy do domu, czyścimy je i zastanawiamy się co dziś z nimi zrobię. Jedną propozycją, którą uwielbia moja rodzina jest sos z mieszanych leśnych grzybów. Nie ma bowiem chyba większej nagrody dla zbieracza grzybów niż świeży sos grzybowy. Nie wszystkie jednak grzyby nadają się do łączenia ze sobą ( niektóre najlepiej smakują same bez dodatku innych).
Składniki:
– ok. 700g świeżych grzybów (np. podgrzybki, maślaki, prawdziwki)
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 100 ml słodkiej śmietany 18%
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 3-4 kulki ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– odrobina startej gałki muszkatołowej
– kawałek marchwi, pietruszki i selera
Opcjonalnie:
– posiekana natka pietruszki
Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Możemy też grzyby oczyścić szczoteczką. Prawdziwki kroimy w plastry grubości ok. 4-5mm. Pozostałe większe grzyby kroimy na cztery części, mniejsze na pół lub kroimy w plastry a nóżki w kosteczkę.
Cebulę drobno siekamy w kosteczkę.
Na głębokiej patelni roztapiamy masło. Wkładamy cebulę i szklimy. Na cebuli układamy plastry prawdziwków i lekko podsmażamy. Teraz dodajemy podgrzybki, chwilę podsmażamy na średnim ogniu, przykrywamy, dusimy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając, na końcu wsypujemy maślaki. Do całości wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę startej gałki muszkatołowej, ścieramy na grubych oczkach kawałek marchewki, pietruszki i selera, odrobinę solimy. Całość przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Pamiętajmy aby od czasu do czasu pomieszać. Grzyby puszczą swój sok i w tym soku dusimy. Jeżeli soku zabraknie – wyparuje przed końcem duszenia, podlewamy grzyby niewielką ilością wody (ok. 100 ml), przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut. Gdy płyn odparuje, wlewamy słodką śmietankę na patelnię z grzybami i zagotowujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sos gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, aż nieco zgęstnieje. Odstawiamy z ognia. Podajemy z makaronem, ziemniakami, puree z ziemniaków, lub jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa. Opcjonalnie posypujemy pietruszką.
Smacznego.
Uwaga: nie należy przesadzić z ilością warzyw i natki pietruszki, aby warzywa nie zdominowały smaku sosu grzybowego.