Z nastaniem jesieni czekamy na „wysyp” grzybów w lasach. Maślaki – czasami traktujemy je jak gorsze grzyby. Nic bardziej mylnego, maślaki są pełnowartościowymi grzybami, mają wielu zwolenników. Polecam pyszny sosik z małych, jędrnych i świeżych maślaków (ja dorzuciłam kilka podgrzybków, nie miałam co z nimi zrobić).
Składniki:
– 1 kg świeżych maślaków
– 1 średnia cebula
– 150 ml śmietanki 12%
– pieprz, sól do smaku
– 2 liście laurowe
– 3 kulki ziela angielskiego
– łyżka masła
– mała marchewka
Obieramy wszystkie maślaki (także bardzo małe). Skórka kapelusza ma gorzki smak i nie nadaje się do jedzenia.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są malutkie zostawiamy w całości. Cebulę kroimy w kostkę. W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło a na nim szklimy cebulę, dorzucamy grzyby , liście laurowe, ziele angielskie, smażymy razem ok. 10 minut, następnie podlewamy szklanką wody i dusimy około 20 – 30 minut. W trakcie duszenia dodajemy kawałek marchewki pokrojonej w kostkę. Po odparowaniu całej wody, dolewamy śmietankę, pieprzymy i solimy do smaku. Dusimy jeszcze chwilę, żeby całość zgęstniała.
Możemy podać z pieczywem, ziemniakami czy makaronem.
Smacznego.