Dużo osób lubi tradycyjne kotlety mielone. Niezaprzeczalnie są bardzo szybkim i nieskomplikowanym daniem obiadowym, również do chleba/bułeczki na wypady za miasto. Świetnym dodatkiem do mięsa mielonego jest kasza jęczmienna perłowa, która nadaje kotletom lekkości.
Składniki:
– 40 dag mięsa mielonego
– 100g kaszy jęczmiennej perłowej (może być w woreczkach)
– 1 cebula
– 1 jajko
– 2 łyżki bułki tartej do zagęszczenia
– opcjonalnie: 2 kapelusze grzybków
– sól i pieprz zmielony do smaku
– bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, lekko posolić, ja dodaję jeszcze grzybki suszone do gotującej kaszy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy z jedną łyżką oleju do zeszklenia.
Po wystudzeniu połączyć ją z mięsem, dodać grzybki posiekane na drobno, dodać zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą i doprawić do smaku.
Formować kotlety, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Można krótko dopiec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.
Podajemy z grzankami lub ziemniakami z wody.
Smacznego.