Sezon na grzyby trwa!
Gdy już nazbieramy grzybów sami lub kupimy na targu, zastanawiamy się co z nich zrobimy. Jeżeli nie bierzemy ich bezpośrednio do obróbki, pozostaje suszenie.
Istnieje kilka skutecznych metod suszenia grzybów. Wśród nich znajdują się najstarsze, takie jak:
– rozkładanie ich na kratownicy lub kamieniach na świeżym powietrzu
– nawlekanie plastrów grzybów na cienki sznurek, a następnie wywieszanie ich na słońcu
Są to metody czasochłonne, wymagające stałego dostępu do słońca, co przy zmiennych warunkach pogodowych, może być trudne.
Bardziej nowoczesne metody to:
– w suszarce do żywności (grzybów, owoców, warzyw, ziół),
– w piekarniku nagrzanym do odpowiedniej temperatury.
– na grzejniku.
Wykorzystanie nagrzanego wcześniej piekarnika do suszenia grzybów, również bywa zawodne. Bez dokładnego wyliczenia czasu suszenia, łatwo jest przypalić grzyby.
Doskonałym rozwiązaniem, może być użycie specjalnej suszarki do żywności, która dzięki prostej i niezawodnej obsłudze zadowoli każdego.
Leśne zbiory warto ususzyć, by w dowolnej chwili dodać je do pierogów z kapustą, zupy grzybowej, barszczu.
Suszone grzyby to obowiązkowy składnik zupy grzybowej, wigilijnych pierogów, staropolskiego bigosu i kapusty z grzybami. Warto dodać je również do gulaszu i domowego sosu. Kilka kapeluszy suszonych grzybów od razu sprawia, że danie staje się dużo bardziej aromatyczne! Suszenie żywności, a w tym i grzybów to technika przedłużania świeżości jedzenia, która polega na odparowaniu wody, a tym samym na zabezpieczeniu produktów przed zepsuciem.
Jak suszyć grzyby w spożywczej suszarce elektrycznej?
Suszarka do grzybów i owoców pozwala na łatwe suszenie produktów przy zachowaniu ich wyjątkowego smaku i aromatu na długi czas.
Urządzenie składa się z kilku poziomów – piętrowo ułożonych sit. Na dole suszarki umieszczony jest wentylator, dzięki któremu powietrze przechodzi między kolejnymi poziomami i osusza rozłożone produkty. Suszarka na grzyby jest wyjątkowo prosta w obsłudze – rozkładamy na sicie oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby (nie myjemy) i włączamy nawiew. Co parę godzin będzie trzeba poprzekładać sita i obrócić grzyby, by równomiernie się ususzyły.
Czas suszenia zależy od wielkości produktów i ustawionej mocy. Dobrze ususzone grzyby powinny być elastyczne i pozbawione wilgoci. Można je złamać dopiero pod mocniejszym naciskiem.
Aby cieszyć się z leśnych zapasów przez cały rok, warto pamiętać o właściwym ich przechowywaniu.
Oto kilka zasad:
– Gdy grzyby są już wysuszone przekładamy je do blaszanego, drewnianego lub plastikowego pudełka wyłożonego papierem; jeżeli do dyspozycji mamy jedynie szklane pojemniki, trzymamy je w ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
– Susz powinien być szczelnie zamknięty, ponieważ grzyby łatwo wchłaniają wilgoć i zapachy.
– Aby zapobiec pojawieniu się moli, wystarczy do każdego pojemnika z suszem dodać liść laurowy.
– Przed podaniem suszonych grzybów do potraw, płuczemy je. Przed suszeniem były one czyszczone wyłącznie na sucho.
Przygotowanie wysuszonych grzybów do spożycia polega na ponownym nasączeniu ich wodą i dorzuceniu do potrawy (np. podczas duszenia). Podczas namaczania grzyb może sześciokrotnie zwiększyć swoją objętość i właściwie wraca do stanu sprzed suszenia.