Ogórki korniszony to doskonały dodatek do kanapek, sałatek, obiadów.
Ogórki korniszony, to niewielkie ogórki gruntowe, które zostały poddane marynowaniu w specjalnie przygotowanej octowej zalewie. Ich smak doceniany jest przede wszystkim w połączeniu z potrawami mięsnymi.
Składniki:
– ogórki gruntowe (jak najmniejsze)
– marchewka
– cebulka
– koper
– czosnek
– gorczyca
– ziele angielskie
– liść laurowy
Zalewa:
– 5 szk.wody
– 1 szk. octu 10%
– 1/2 szk. cukru
– 2 łyżki soli niejodowanej
Przygotowanie:
Do każdego słoika (użyłam 0,5 litrowe słoiki) należy wrzucić 3-4 plasterki marchewki, plaster cebuli, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kawałek baldacha kopru i oczywiście ogórki.
Składniki zalewy połączyć, zagotować i zaraz potem zalewać nią ogórki w słoikach. Zakręcone słoiki wstawić do garnka i pasteryzować dotąd, aż ogórki zmienią kolor (ok. 2-3 minuty od zagotowania). Gorące słoiki ustawić do góry dnem aż do ostygnięcia.
Smacznego.