Sałatka z zielonych pomidorów i papryki

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką to smaczny i lekki dodatek do dań obiadowych, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubisz robić przetwory, cenisz sobie smak pomidorów i papryki, wypróbuj ten przepis.
Składniki:
– 2 kg pomidorów zielonych
– 3 papryki czerwone
– 2 cebule (większe)
– 1 pęczek pietruszki
– 5 ząbki czosnku
– 1 ostra papryka
– 2 łyżki soli
– 3 łyżki cukru
– 200ml oleju
– 1/2 szk. octu 10%
Pomidory kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy aż puszczą sok.
Teraz możemy przygotować warzywa, a więc:
Pomidory kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w bananki, pietruszkę siekamy, czosnek kroimy w kosteczkę, ostrą paprykę w paski drobne lub kosteczkę (jeżeli ktoś nie lubi papryki ostrej, nie musi dawać).
Odlewamy sok z pomidorów, dodajemy wszystkie warzywa pokrojone oraz cukier i ocet – mieszamy, na końcu dodajemy olej. Po wymieszaniu wkładamy do słoików, lekko ugniatamy, zalewamy zalewą, zamykamy. Pasteryzujemy ok. 20 minut, po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem. Wystudzone wynosimy do spiżarni.
Smacznego.

Dodaj komentarz