Domowy sposób na suszone pomidory w oleju. Warto mieć choć kilka małych słoiczków tej wspaniałej przekąski i idealnego dodatku do makaronu, sałatek ryżowych, zup i zapiekanek. Dodaję ulubione zioła i są o wiele lepsze od tych, które można kupić w sklepie. Suszę je w suszarce do grzybów, ale można też w piekarniku.
Składniki:
– pomidory suszone
– 250 ml oliwy z oliwek lub oleju
– 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
– sól
– ocet winny
– bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Pomidory suszone układać dość ciasno w niedużych słoikach, przekładając plasterkami czosnku, posypać ziołami, solą i odrobiną octu winnego.
Rozgrzać mocno oliwę, prawie do momentu wrzenia. Zalać nią pomidory w słoikach tak, aby były całe nią przykryte. Mocno zakręcić.
Odstawić na 2-3 dni aby pomidory przeszły smakiem przypraw. Zjeść w ciągu kilku dni (w lodówce postoją dłużej) lub zapasteryzować.
Smacznego.