Jeżeli nie mamy ogródka, możemy kupić na targu przerośnięte ogórki na pikle. Takie ogórki są tanie, dlatego tanim sposobem możemy raczyć się w zimie wspaniałymi piklami. Na pewno większość z nas nie wie skąd takie ogórki. Przekonałam się sama, to są ogórki pominięte przy zbieraniu – bardzo szybko rosną.
Składniki:
– Ogórki duże gruntowe
Do każdego słoiczka wkładamy:
– 1 łyżeczkę gorczycy
– 1 duże ziarno ziela angielskiego
– 1 gałązka z nasionami kopru
– 4-5 ziaren pieprzu
– 1 ząbek czosnku
– 1 liść laurowy
– gruby plaster cebuli
– 4-5 plasterków marchwi
– gałązka z łodygi selera
Zalewa:
– 1 litr wody
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka octu
– 1 łyżka soli
Składniki zalewy mieszamy i musimy zagotować.
Ogórki obieramy, kroimy na cztery części, za pomocą łyżki usuwamy nasiona. Jeżeli ogórki są bardzo duże, kroimy je tak, aby mieściły się w słoikach. Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy przyprawy jw. Układamy ogórki na ciasno i zalewamy przegotowaną gorącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 4 minuty od zagotowania.
Smacznego.