Jednym ze sposobów na przechowanie papryki jest papryka konserwowa. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możemy skomponować według własnych upodobań smakowych. Do swoich słoiczków wrzucam – cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dzięki dodatkom słoiki z papryką nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki:
– 1 kg czerwonej papryki
– 1-2 cebule
– ziele angielskie
– liście laurowe
– pieprz w ziarnach
Zalewa:
– 1/2 szklanki octu
– 3 szklanki wody
– 1 łyżka soli
– 3 łyżki cukru
– oliwa z oliwek
Przygotowanie
Wodę z octem, solą i cukrem należy zagotować, pozostawić do przestudzenia.
Paprykę myjemy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
Na dnie dobrze umytych i wyparzonych słoików układamy – 3 plasterki cebuli, liść laurowy, ziele angielskie i 3 ziarenka pieprzu.
Do słoików wkładamy kawałki papryki, zalewamy przestudzoną zalewą i dodajemy po 1 łyżce oliwy.
Słoiki zakręcamy i ustawiamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Zalewamy wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.
Pasteryzujemy przez ok. 10 minut od czasu zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z garnka, stawiamy do góry dnem, aż przestygną.
Smacznego.