Czasami odwiedzają mnie goście z różnych stron Polski, obdarowują mnie przepisami z ich regionu. Takim przepisem podzieliła się ze mną moja znajoma, a że ja zawsze coś zmieniam, wyszedł mi nawet fajny przepis na ogórki po kaszubsku. Ile jest ludzi tyle smaków….spróbujcie, może i Wam będzie smakował.
Do słoika:
– ogórki
– 2 krążki cebuli
– 4 paski słodkiej papryki
– płaska łyżeczka gorczycy
– korzeń chrzanu
– koper (baldachy)
– 2-3 ząbki czosnku
Zalewa:
– 1 litr wody
– 1 szk octu
– 1 łyżka soli niejodowanej
– 6 łyżek cukru
Do każdego słoika wkładamy: 1-2 krążki cebuli,płaską łyżeczkę gorczycy, korzeń chrzanu, baldach kopru, 2-3 ząbki czosnku. Wkładamy umyte ogórki.
Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, sól i cukier, zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji. Pasteryzujemy do 5 minut od zagotowania.
Najlepsze są po kilku dniach, gdy „przejdą” przyprawami.
Smacznego.