Pasta z pstrąga z jajkiem

Pstrąg tęczowy jest rybą słodkowodną, wymagającą czystej, dobrze dotlenionej, wartko płynącej wody. Takie środowisko życia przekłada się na walory odżywcze tej ryby – ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych oraz niskie zanieczyszczenie mięsa substancjami chemicznymi takimi jak PCB, antybiotyki, pestycydy czy metale ciężkie a w nich rtęć i jej pochodne. Dostępne w sklepach okazy pochodzą z hodowli – jednak mimo obaw dotyczących akwakultur, nie ma powodów do obaw, gdyż hodowcy muszą zapewnić rybom warunki zbliżone do tych, w których żyją one na wolności.
Składniki:
– 1 wędzony pstrąg
– 2 jajka
– natka pietruszki
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– cebula (typu cukrowej)
– sól i pieprz do smaku

Pstrąga obieramy ze skóry, głowę i płetwę ogonową ukręcamy i usuwamy. Oddzielamy mięso od szkieletu, zsuwając je widelcem. Dokładnie przeglądamy kawałki pstrąga, usuwając wszystkie ości.
Szatkujemy drobno cebulę i wrzucamy do rozdrobnionego palcami rybiego mięsa. Ścieramy na wiórki ugotowane na twardo i wystudzone jajka.
Dodajemy przyprawy, jogurt, majonez i wszystko łączymy.
Odstawiamy na pół godziny.
Smacznego.

Dodaj komentarz