Ogórki konserwowe domowe

Ogórki konserwowe sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska, możemy podawać do mięsa i gotowanych ziemniaków, a także wykorzystywać jako zakąski do mocnych alkoholi. Wszystko zależy już od naszych preferencji smakowych. Własnoręcznie zrobione, smakują bardziej niż kupione w sklepie.
Składniki:
– ogórki gruntowe
Zalewa:
– 5 szklanek wody
– 1 szklanka octu 10%
– 1,5 płaskiej łyżki soli
– 7 czubatych łyżek cukru (cukier można regulować według własnych smaków)
Wszystkie składniki zalewy należy połączyć i zagotować.
Dodatki:
– kwiat kopru z nasionami
– gorczyca
– czosnek
– ziele angielskie
– pieprz w ziarnach
– korzeń chrzanu
– liście laurowe
Przygotowanie:
Świeże ogórki umyć (gdy są zwiędnięte zalać bardzo zimną wodą, pozostawić na 30 minut dla nabrania jędrności).
Słoiki umyć, wyparzyć, odstawić do góry dnem. Na dno słoików ułożyć koper, kilka ziaren pieprzu, 4-5 kulki ziela angielskiego, kawałek oczyszczonego korzenia chrzanu, liść laurowy, 2 łyżeczki gorczycy, po 2 pokrojone ząbki czosnku. Umyte ogórki ułożyć w słoiku, zalać przegotowaną zalewą. Pasteryzować 3-4 min od zagotowania, wyjąć gorące, ustawić do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.
Takie ogóreczki są chrupiące i bardzo smaczne.
Smacznego.

Dodaj komentarz