Zupa boczniakowo-pieczarkowa jest lekka, pożywna, rozgrzewająca, aromatyczna, z dodatkiem papryczki chili lekko ostra. Polecam na każdą porę roku.
SKŁADNIKI:
– 300 g boczniaków
– 300 g pieczarek
– 2 litry wody
– kawałek pora
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 2 łyżki oleju
– 2-3 liście laurowe
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 5-6 ziarenka pieprzu
– kawałek papryki chili (świeża lub suszona – najlepiej rozdrobnić)
– papryka w proszku
– łyżeczka majeranku
– sól
– pieprz
– natka pietruszki
– mały kawałek wołowiny rosołowej (może być bez wołowiny, wtedy robimy wywar na warzywach)
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umytą wołowinę, obrane i umyte warzywa – marchew, pietruszkę, por, seler, liście laurowe, kawałeczek rozdrobnionej papryki chili, ziele angielskie, lekko solimy. Gotujemy do miękkości warzyw. Warzywa wyciągamy z zupy ale nie wyrzucamy. Mięso jeszcze chwilę niech się gotuje (możemy później użyć do pierogów mięsnych).
Na patelni na oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy boczniaki pokrojone w paseczki, pieczarki pokrojone w plastry i chwilę przesmażamy. Dodajemy do zupy.
Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w kostkę, również dodajemy do zupy.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, majerankiem. Zupę podajemy z natką pietruszki.
Smacznego.