Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.
Składniki:
– 3 młode cukinie
– 1 cebula
– 1 jajko
– ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia
Cukinie umyć, obciąć końcówki, cienko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Cukinie odcisnąć z soku. Dodać cebulę, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego.