Proponujemy naleśniki z jagodami – pyszne i łatwe do przygotowania.
Naleśniki to tanie i proste w przygotowaniu danie, zajmie nam tylko kwadrans pieczenia i dziesięć minut jedzenia, a potem będziemy mogli czuć się naładowani niezbędną energią przez kilka godzin!
Naleśniki z jagodami możemy wykorzystać na deser, śniadanie lub podwieczorek, naleśniki są lekkie i bardzo pożywne.
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe to podstawa, aby danie smakowało wyśmienicie. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wtedy naleśniki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne.
Oto przepis na szybkie naleśniki z jagodami:
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mleka
– 1 szklanka wody gazowanej
– mąka (tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany)
– szklanka świeżych jagód
– pół szklanki cukru
– szczypta soli
– olej do smażenia
Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko, wodę, sól, ciągle ubijając wsypujemy stopniowo przesianą mąkę do uzyskania żądanej konsystencji.
Jagody wsypujemy do małego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy chwilę ciągle mieszając do rozpuszczenia cukru.
Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki, jeden po drugim, aż do wykorzystania całego ciasta.
Na połowę naleśnika układamy po 2 łyżeczki jagód, zakrywamy drugą połową i jeszcze raz składamy (uzyskamy trójkąt),
na każdy naleśnik kładziemy po łyżeczce gęstej śmietany (lub bez śmietany), dekorujemy jagodami i zjadamy.
Smacznego.