Ser wędzony naturalnie, posiada nieprzeciętny smak i aromat. Musicie koniecznie spróbować wędzenia sera.
Kupujemy w sklepie serek typu włoskiego.
– na 800ml wody 1-2 łyżki soli
– 2 serki włoskie
Po wypakowaniu z folii wkładamy go do zalewy solnej na 12-14 godzin.
Bardzo istotne jest to, abyśmy kupili serki typu włoskiego, a nie zwykły biały ser.
Przed wędzeniem wyjąć z zalewy do obsuszenia. Ser można naszprycować solanką za pomocą strzykawki.
Czas wędzenia to min. 3 godziny, pierwszą godzinę bez dymu. Wędzimy w temperaturze 35-50 stopni. Nie można przekraczać temperatury 50 stopni przez dłuższy czas – serek przy zbyt wysokiej temperaturze może po prostu pęknąć. Nie jest to wada ale lepiej systematycznie obserwować serki jak zmieniają kolor. W czasie wędzenia kilkakrotnie obrócić. Należy robić to delikatnie – serki mogą lekko przywrzeć do kratki.
Smak tak zadymionego białego sera jest nie do opisania. Czy na kanapki, czy jako składnik sałatek, czy po prostu do podania na desce serów – jest genialny!
Smacznego.