Ogórki kanapkowe w słoikach.

Właśnie zaczęły się pierwsze ogórki. Za dużo ogórków w ogródku? A może macie ochotę na ogórki kanapkowe? Przedstawiam bardzo fajny przepis, który ucieszy podniebienie w zimowy wieczór. Lekko pikantne ogórki, chrupiące i idealne do kanapek (ale też do wypełniania przekąsek). Robię je co rok, i w tym roku nieco zmodyfikowałam przepis, przez co są jeszcze smaczniejsze. Na pewno będziecie chcieli mieć je w swojej spiżarni.
Składniki:
– 2 kg ogórków gruntowych (dobrze jest dopasować je wielkością do wysokości słoików)
– 1 czerwona papryka
– 3 szklanki wody
– 1 szklanka octu
– 2 duże ząbki czosnku
– 1 szklanki cukru
– 2 pełne łyżeczki soli
– płaska łyżeczka kurkumy
– 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Na dno każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
Na dno każdego słoika (mi wyszło 4 słoiki litrowe) powkładać po łyżeczce białej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po dwa paseczki czerwonej papryki.
Przygotować zalewę.
Do garnka wlać ocet, wodę, cukier, kwasek cytrynowy. Dodać obrany czosnek, kurkumę i sól.

Zalewę zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach (czosnek odrzucić). Mocno zakręcić, i szybko przejść do pasteryzowania. Do garnka wlać gorącą wodę, tak by była zbliżona temperaturą do tej w słoikach (inaczej mogą popękać). Pamiętać by dno wyłożyć ściereczką. Powkładać słoiki i od momentu zagotowania trzymać je we wrzątku przez 10 minut.

Wyłączyć palnik, wyciągnąć słoiki, ustawić je do góry dnem i pozwolić im ostygnąć.
Smacznego!

Dodaj komentarz