Najbardziej pamięta się z dzieciństwa smaki potraw które nam smakowały, chcemy po latach odświeżyć i przypomnieć sobie ich smak. Zupa jagodowa jest takim przysmakiem. Jagoda jest owocem sezonowym, a najbardziej smakowite są te z krzaczka świeżo zerwane. Połowa czerwca to czas na zbiory jagód. Dla zagonionych i niecierpliwych jagody kupuje się na targu.
Składniki:
40 dag jagód
cukier do smaku
1/2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki śmietany 12% (lub 9%)
Makaron niezbyt dużych rozmiarów w ciekawym kształcie.
Jagody opłukać i zalać sporą ilością wody ( jak na kompot) i gotować aż puszczą sok. Dosłodzić do smaku. Mąkę rozmieszać w 1/3 szklanki zimnej wody, dodać śmietanę, zahartować kilkoma łyżkami ciepłej zupy i wlać do garnka, dobrze wymieszać aby nie powstały grudki. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. I gotowe.
Smacznego.