Zupa – flaczki z boczniaka

Flaczki z boczniaków, pyszna zupa o tej kontrowersyjnej nazwie. Klasyczne flaczki przygotowuje się z żołądków… ale w tej wersji ich nie znajdziecie! Do przygotowania zupy niezbędne są grzyby zwane boczniaki bez niech zupa się nie uda. Boczniaki można kupić w większości sklepów na targach czy w warzywniaku, najlepiej wyhodować samemu – mamy gwarancję że są świeże. Flaczki z boczniaków, zupa w której z pewnością się rozsmakujecie bo jest po prostu rewelacyjna! Bardzo aromatyczna, pachnąca, przyprawiona imbirem i dużą ilością majeranku, wspaniała na pożywny i rozgrzewający posiłek. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
500 g boczniaków – grzyby dostępne w większości sklepów
porcja rosołowa wołowa (jeżeli nie używamy mięsa wołowego będzie to wyśmienite danie dla wegetarian)
– 2 średniej wielkości marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– kawałek selera
– 1 średniej wielkości cebula
– sól, pieprz
– łyżeczka suszonego imbiru
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– około 2 łyżek suszonego majeranku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki masła
– 1 ząbek czosnku
– 4 łyżki oleju
– ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
– 2 liście laurowe
– groszek konserwowy (pół szklanki)
Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać wszystkie warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, podpieczoną cebulę – ugotować rosół (bazę) na zupę. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy z rosołu i po przestudzeniu ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Grzyby umyć i pokroić na cienkie paseczki.


Olej i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć grzyby (przez kilka minut), powinny zmięknąć.

Do rosołu dodajemy podsmażone grzyby (tłuszcz zostawiamy na patelni), utarte warzywa, zmiażdżony czosnek,groszek konserwowy, sól, zagotować.
Zupę gotować około 10-15 minut.
Na koniec dodać majeranek i gałkę muszkatołową, przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
Rozgrzać pozostały tłuszcz, jeśli jest go mało, dodać odrobinę oleju.
Dodać mąkę, smażyć chwilę do zrumienienia ciągle mieszając, a następnie dodać do zupy, zagotować.
Smacznego!

Dodaj komentarz