Ciasto „Wschód słońca” cudowne, delikatne i bardzo piękne w przekroju. Rozkosz dla gości i krewnych! To ciasto będzie niespodzianką dla Twoich gości! Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, naprawdę warto.
Składniki:
– 100g mąki
– 18g mąki ziemniaczanej
– 170g mleka gorącego (ok 80 stopni)
– 100g oleju
– 8 jajek
– 130g cukru
dodatkowo:
– 40g mąki
– 10g oleju
– 25g kakao
Krem:
– 300 ml śmietany 36%
– 250g serka mascarpone
– 1 łyżka kakao
– 20g cukru pudru
opcjonalnie – 1 łyżeczka żelatyny
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Mleko zagotować, przełożyć do naczynia (najlepiej do miski miksera), dodać olej, mieszać trzepaczką do jajek. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając, na koniec dodać przesianą mąkę – partiami i mąkę ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej wlewamy 10g oleju i kakao, mieszamy, przykrywamy ciasto i odstawiamy. Do drugiej części ciasta wsypujemy mąkę, mieszamy, również przykrywamy i odstawiamy.
Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Ubite białka dzielimy na pół. Jedną część dajemy do ciasta białego, drugą do ciasta z kakao, delikatnie mieszamy do połączenia białek z ciastem.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto białe, wyrównujemy. Na ciasto białe wylewamy ciasto z kakao, staramy się rozprowadzić równomiernie, lekko potrząsnąć całą blachą.
Rączkę od drewnianej łyżki zanurzamy w cieście i przeciągamy po dnie całej formy co 2-3 cm wzdłuż i wszerz. Lekko potrząsnąć formą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 25-30 minut. Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę i zwinąć jak roladę, odstawić do wystudzenia.
Teraz przechodzimy do kremu.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier, chwilę ubijamy, dodajemy kakao i serek mascarpone (opcjonalnie można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie). Wymieszaną masę przekładamy na przestudzone ciasto, zwijamy. Jeżeli daliśmy żelatynę, odstawiamy do schłodzenia, bez żelatyny możemy kroić od razu.
Smacznego.