Rafaello

RAFAELLO – idealne do codziennej kawy i na specjalne okazje. Świetne ciasto na wesela, komunie i chrzciny. Kto spróbuje ten nie pożałuje. Robi furorę na wszystkich „okazjach”. Kombinacja ciemnego ciasta , białej masy o nucie rafaello , dżemu z czarnej porzeczki i polewy czekoladowej daje niesamowite wrażenia smakowe i wzrokowe . Tylko jak tu wytrzymać tę noc, gdy ciasto chłodzi się w lodówce?
Składniki na ciasto:
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych herbatników typu Petit Beurre
Składniki na krem:
– 500 ml śmietany 36%
– 250g serek mascarpone
– 4 łyżki cukru pudru
– 200 g wiórków kokosowych
– 1 czekolada biała
Dodatkowo:
– 100 g wiórków kokosowych (do obsypania ciasta)
– 4-5 łyżek powideł śliwkowych
Tłuszcz do wysmarowania blachy, oraz bułka tarta do wysypania blachy
Białka oddzielamy od żółtek i mikserem ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i dodajemy żółtka (na przemian), aż do wyczerpania. Mieszamy przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i za pomocą szpatułki dokładnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24/24cm (można użyć innych wymiarów blachy) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto biszkoptowe. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wstawiamy na około 30-40 min do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przecinamy poziomo na trzy części. Następnie przygotowujemy krem. Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do schłodzonej śmietany, wsypujemy cukier, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i wlewamy podstygniętą czekoladę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy robotem. Gdy wszystko już gotowe zabieramy się za składanie ciasta. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi, na niego nakładamy krem z bitej śmietany i przykrywamy następnym blatem biszkoptu. Na biszkopt nakładamy ponownie krem i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Część kremu zostawiamy do wysmarowania ciasta z zewnątrz. Po posmarowaniu posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego.

Dodaj komentarz