Sernik na zimno z galaretką

Rewelacyjny sernik z malinami i galaretką. Wspaniale smakuje jest aromatyczny, delikatny i puszysty sernik z malinami w galaretce, a biszkoptowy spód dobrze dopełnia całości. Połączenie, które nigdy się nie znudzi, kiedy dostępne są świeże maliny.

Składniki:
– 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka)
– 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów
– 1 galaretka truskawkowa
– 2 łyżki żelatyny
– 1/2 szklanki mleka
– 150 g śmietanki 30% lub 36%
– 1 op. cukru wanilinowego
– 3/4 szklanki cukru pudru
– świeże maliny do dekoracji
Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystego pojemnika w celu szybszego ostudzenia i odstawić.
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładać biszkopty.
Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić.
Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder , cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodać 1 – 2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2 – 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać rózgą. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę.


Masę serową wyłożyć na spód z biszkoptów, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje.


Wyjąć sernik z lodówki, powciskać w niego maliny i kiwi. Łyżką wylewać galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Smacznego.

Dodaj komentarz