Przyszła wiosna a wraz z nią przyroda obudziła się ze snu. Nasze ciasto opanowały pszczoły – duże, słodkie, mięsiste. Abyście i Wy poczuli wiosnę, dzielimy się dziś pysznym przepisem na delikatne ciasto pełne pszczół.
Składniki:
– 200g cukru
– 130g mąki
– 100g oleju roślinnego
– 4 żółtka
– 6 białek
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 60g wody
Masa budyniowa:
– 2 opakowania budyniu waniliowego
– 500ml. mleka
– 80g cukru pudru
– 600g kwaśnej śmietany
Na szkliwo:
– 500g dżemu z moreli
– 150ml wody
– 6 arkusze żelatyny
Dekoracja:
– 12 połówek brzoskwiń z syropu
– 50g czekolady roztopionej gorzkiej
– 10g czekolady białej roztopionej
– migdały w płatkach
Białka ubijamy na puszystą pianę. Wszystkie składniki (cukier, przesiana mąka,olej,żółtka, proszek do pieczeni i woda), wsypujemy do miksera i ucieramy do połączenia składników, na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 15 minut.
W trakcie pieczenia szykujemy masę budyniową. Odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy budyń, mieszać do rozpuszczenia budyniu. Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem, gdy zacznie wrzeć wlewamy rozmieszany budyń. Zdjąć z palnika i jeszcze chwilę przemieszać. Przełożyć do miski miksera i wlać śmietanę, zmiksować. Masę budyniową przelać na wystudzone ciasto i odstawić do stężenia.
Przygotowanie szkliwa: Żelatynę zalać połową wody i podgrzewając rozpuścić, dżem i wodę wymieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę, przelać na masę budyniową, rozprowadzić równomiernie.
Brzoskwinie układamy na papier do pieczenia, do woreczka cukierniczego wlewamy rozpuszczoną czekoladę mleczną. Bardzo cienkim strumieniem robimy poprzeczne paseczki na brzoskwini. Łyżeczką umoczoną w czekoladzie robimy pyszczek pszczółki, dorabiamy z czekolady białej i mlecznej oczy. Nad pyszczkiem robimy poprzeczne nacięcie nożem, wkładamy dwa płatki migdałów (imitacja skrzydełek). Gdy czekolada zastygnie przenosimy pszczółki na szkliwo ciasta. Odstawiamy do stężenia. Smacznego.