Coś innego -pięknie wyglądają na stole i pysznie smakują-idealne na każdą okazję, domówkę, urodziny czy święta, można przygotować je dzień wcześniej i przed samą imprezą tylko pokroić-polecam.
Składniki:
– 300 g szynki konserwowej w plastrach
– 4 łyżki majonezu
– 3 ogórki konserwowe
– 4-5 pieczarek marynowanych(lub podgrzybków)
– serek naturalny homogenizowany 200 g
– posiekana natka pietruszki
– łyżka żelatyny
– sól,pieprz
Przygotowanie:
Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na około 10 minut.
Plastry szynki ułóż w prostokąt (30×40 cm) na folii aluminiowej tak, aby delikatnie zachodziły na siebie.
Pokrój ogórki i pieczarki w drobną kostkę. Do warzyw dodaj majonez, serek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Podgrzej żelatynę rozrobioną z wodą w mikrofali ok 15-20 sekund, do rozpuszczenia. Dodaj do masy serowej energicznie mieszając.
Tak powstałą masę rozsmaruj na szynce. Zwiń całość w rulon wzdłuż dłuższego boku i zawiń roladę ciasno w folię.
Odstaw roladę do lodówki na 2-3 godziny (można zrobić dzień wcześniej).
Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i pokrój roladę w plastry o szerokości ok. 1 cm. Rozłóż plastry na talerzu .
Smacznego!!