Chrupiący kurczak w panierce

Panierowane mięso kurczaka zachowa swoją soczystość, a także zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu, przygotowanie wyjątkowej potrawy jest proste i szybkie. Specjalnie dobrana kompozycja przypraw sprawia, że panierka nada potrawie niepowtarzalny smak i aromat oraz wyjątkową chrupkość. Panierka jest szczególnie polecana do delikatnych mięs drobiowych, takich jak kurczak i indyk.
Składniki:
– 1/2 podudzia kurczaka bez kości
Przyprawy:
– sól 5g
– papryka mielona
– pieprz mielony
– majeranek
– bazylia
– oregano
– szczypta kolendry
– suszony czosnek (dla osób lubiących czosnek)
Dodatkowo:
– szczypta soli
– woda
– jajko
– płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przyprawy wymieszać, kurczaka umyć, wysuszyć i obtoczyć w przyprawach. Odstawić na ok 2 godziny.
Jajko połączyć z wodą, solą i mąką ziemniaczaną. Wody dodać tyle, aby powstała konsystencja gęstej śmietany.
Kurczaka moczymy w wymieszanym jajku i obtaczamy w dowolnej drobnej panierce – może być bułka tarta. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor (nie musi być głęboki olej), wykładamy na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Kurczaka można podać z frytkami i ogórkiem konserwowym. Smacznego

Dodaj komentarz