Wątróbka zapiekana

Pewnie wiele z Was nie przepada za wątróbką, a szkoda, bo można ją podać w taki sposób, że będzie pyszna. Wątróbka jak to wątróbka -jedni ją uwielbiają drudzy nawet nie chcą słyszeć tego słowa. Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza. Można ją nie tylko smażyć ale i grillować. Pyszna z dodatkiem jabłek, cebulki. O czym warto pamiętać? Po pierwsze i najważniejsze, jaką wątróbkę wybrać?. Ile ludzi tyle smaków, proponuję wybrać wątróbkę wieprzową. Po drugie cebulka, koniecznie! Dodaje fajnego smaku, lekkiej słodyczy i z wątróbką współgra świetnie. A po trzecie – to jest naprawdę smaczne danie. 🙂 Ja wątróbkę lubię bardzo, staram się zawsze przygotować ją delikatnie i smacznie, i taka właśnie jest ta wątróbka z cebulą. Polecam z ziemniaczkami i życzę smacznego.
Do przygotowania potrzebujemy:
– wątróbkę wieprzową
– cebulę
– olej lub masło (według uznania),
– sól
Wątróbki oczyszczam z wystających żyłek i „flaczków”. Minimum godzinę cały kawałek moczę w mleku, następnie kroję na paseczki ok 1 cm, każdy kawałek jeszcze raz daję do mleka, po chwili odsączam i obtaczam w mące.
Na patelni rozpuszczam 3 łyżki masła lub oleju i kładę wątróbkę. Obsmażam z dwóch stron.
Cebulę kroję w cienkie „bananki”. Na drugiej patelni rozpuszczam 2 łyżki oleju i wrzucam cebulkę. Smażę ją, aż się zeszkli. W naczyniu żaroodpornym układam cebulkę, na to kładę osoloną wątróbkę, i znowu cebulkę i wątróbkę, na górę cebulkę i jabłka pokrojone w plastry. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i zapiekam wątróbkę przez 10 – 15minut.
Podaję z ziemniakami i kapustą kiszoną. Smacznego.

Dodaj komentarz