Puchate trójkąty w sosie czekoladowym

Lekkie ciasto z sosem czekoladowym z kuchni tureckiej. Proste i szybkie do wykonania.
Składniki:
– 4 jajka
– 1,5 szklanki cukru
– 0,5 szklanki masła (roztopione)
– 1 szklanka mleka
– 2,5 szklanki mąki
– cukier wanilinowy + łyżeczka proszku do pieczenia
Sos:
– 1 szklanka mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 100g czekolady
– 25g kakao
-1 szklanka wiórek kokosowych
Jajka zmiksować z cukrem do białości, dodać roztopione masło, wlać mleko, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę ciągle ucierając. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec 20 minut. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy sos czekoladowy. Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i kakao, podgrzewać cały czas mieszając, zdjąć z paleniska. Dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Upieczone ciasto pokroić na kwadraty, a później na trójkąty. Z blachy wychodzi 20 kwadraty o boku 8 cm. Ciasteczkowe trójkąty moczymy z każdej strony w sosie czekoladowym (zanurzamy do ok. 0,5cm), następnie każdą stronę stawiamy na wiórki. Przenosimy na półmisek i zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego.

Dodaj komentarz