Barszcz czerwony czysty wigilijny

Jeśli macie ochotę na tradycyjne gotowanie – proponujemy domowy barszcz czerwony czysty. Najbardziej wybija się receptura wigilijna, bogata w składzie, nieco pikantna, z nutą korzenną oraz idealnie klarowna. Bez czerwonego barszczu nie możemy sobie wyobrazić świątecznego stołu. Zupę można podawać z rozmaitymi dodatkami: pierogami, krokietami, pikantnymi wypiekami z ciasta francuskiego czy drożdżowymi pasztecikami z mięsnym, grzybowym lub warzywnym farszem. Przygotujemy go według sprawdzonej receptury, na wieprzowym mięsie (lub bez mięsa), z dodatkiem korzeniowych warzyw oraz doprawimy tradycyjnym zestawem przypraw: zielem, liściem laurowym, czosnkiem i majerankiem. Gotowy czysty barszcz czerwony można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę należy odgrzewać partiami, nie dopuszczając do wrzenia, bo straci smak, klarowność i kolor.
Składniki:
1,5 kg buraków czerwonych
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
kilka grzybów suszonych
2 liście laurowe
4-5 ziela angielskie
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
cebula
sól
czarny pieprz
cukier
sok z cytryny (zamiast cytryny można dodać ocet)
Buraki obieramy, kroimy na ósemki, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyzną, , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Zalewamy wodą lekko ponad warzywa. Do buraków dodajemy opaloną palnikiem cebulę i wypłukane suszone grzyby. Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Gdy zaczną się gotować dodajemy sok z cytryny (lub ocet dla zatrzymania wyrazistego koloru i podbicia smaku). W trakcie gotowania dodajemy czosnek. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek (ok. 1 łyżkę) oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Gotujemy jeszcze kilka minut po czym przecedzamy. Podajemy na gorąco. Smacznego.

Dodaj komentarz